Faszerowane papryczki

Kolejny spontaniczny przepis na szybko :). Konieczny z uwagi na zakup dwóch papryk, które okazały się bardzooo kosztowne, zatem musiały zostać daniem głównym :).

Składniki: 2 czerwone papryki, ok. 20 dag mięsa mielonego, 15 dag pieczarek, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, odrobina sera do posypania, pomidory z puszki, bulion drobiowy/warzywny, łyżeczka masła, przyprawy.

Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek wyciskamy przez praskę i razem smażymy na masełku. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy razem ok. 8 minut. Wtedy dodajemy pomidory z puszki, wcześniej rozmieszane, odrobinę wody i przyprawę do pomidorów z puszki. Doprawiamy także solą i pieprzem. W tym samym czasie na innej patelni pokroje w paseczki pieczarki podsmażamy na maśle. Gotowe pieczarki dodajemy do mięsa i mieszamy. W garnku gotujemy bulion.

Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem i podlewamy gotowym bulionem drobiowym lub warzywnym, tylko na dnie. Papryki kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne, myjemy. Do papryk nakładamy farszu. I wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do ok. 180 stopni. Pieczemy ok. 30 minut. Jednak pod koniec, po około 20 minutach, wyjmujemy i posypujemy serem papryki i kończymy pieczenie.

Danie gotowe! Wyszło pycha!

Dodaj komentarz